to dream is to see

The Dream Diggers – To Dream Is To See

Cătălin Mesaru

Pe piesa To dream is to see, ultima compoziție a acestui nou EP al băieților de la The Dream Diggers (ce-i dă și titlul), Mihnea Blidariu cântă We keep on changing the sound. Nici că ar fi un motto mai potrivit pentru cele noi patru creații ale trupei care anul trecut, prin februarie (într-un eveniment organizat în ceea ce era atunci Colectiv, alături de trupa Basska) și-a lansat albumul de debut, Fear is a Lie. Despre The Dream Diggers am scris la vremea respectivă că „Scopul lor e de a te face să renunți la societate, la trup, la preconcepții și să te înfășori într-un cocon ascetic de electronica, industrial și dub, printre multe alte influențe muzicale mlăștinos-întunecate”. Scopul nu pare să se fi schimbat pe acest nou E.P., dar sunetul abordat da. S-a transformat din ceva bazat mai mult pe dub în ceva cu rădăcini adânci în rock și-n electronica și într-un melanj de distorsiuni grunjoase și sufocante de sintetizatoare care îndeamnă la război și la revoltă anti-sistem.

Tematic, suntem tot în zona de activitate a activismului anti-sistem, anti-corporație, pro-eliberare a eului de normele impuse de societate. Diferența este, așa cum am menționat, sonoritățile sunt altfel conceput și altfel livrate ascultătorului atunci când comparăm cu materialul anterior, dar întreaga revoltă la adresa sistemului, la adresa segregării dintre 1% și restul de straturi ale societății, la adresa multelor lucruri care funcționează complet strâmb sunt încă mai propice și continuă să fie actuale în cel mai trist mod posibil, lăsând în urmă un 2015 marcat de tragedii și privind spre un 2016 ce se dezvăluie la fel de, dacă nu chiar mai sângeros. Totodată e și un îndemn pe care trupa-l propune, un îndemn către, poate, începerea unui drum anevoios spre mai bine (Wrong from right, de exemplu). Deși, rămâne indubitabil de discutabil dacă soluția propusă este cea corectă sau nu, important e faptul că există un mesaj livrat în mod mai accesibil publicului într-un limbaj matur și bine împachetat sonor.

Tot din perspectiva maturizării sunetului Heading for disaster mârâie la tine, la propriu, precum o creatură hrănită de frică și de disperare ce te urmărește prin bezna unui labirint. Heading for disaster e o continuare naturală piesei anterioare, System Glitch, care eliberează creatura infernală în peisajul întortocheat al travaliului sisific împotriva ideologiilor corupte.

Lovitura supremă-n stomac vine, însă, de la ultima piesă, To dream is to see care este, până acum, cel mai bun lucru care a ieșit din calculatoarele, corzile vocale și instrumentele băieților. Parțial presărată de atmosferă gotică, parțial cadență dură și diavolescă, To dream is to see înglobează toată filosofia trupei alături de toată furia și sila față de neputința omului aflat în fața unei tragedii.

E.P.-ul poate fi downloadat de aici: http://thedreamdiggers.ro/epdownload/

 

Comments

comments

Cătălin MesaruThe Dream Diggers – To Dream Is To See

Leave a Comment