55898_1_miscellaneous_digital_art_vaporwave

Vaporwave-ul românesc – o scurtă incursiune

Andrei Coste

Vaporwave-ul e un gen muzicalo-vizual apărut prin 2010 în Statele Unite după ce niște hipsteri și-au dat seama că până și hipstereala e o chestie consumeristă. Și, uite așa, au venit cu un nou subgen post-ironic menit să ia la mișto atât trendurile muzicale actuale cât și cele învechite. Sound-ul, în principiu, e format în mare parte din sample-uri decupate din piese pop, dance, disco sau whatever având pitch-urile modificate, menirea fiind să creeze un zid sonor extrem de trippy. Cel mai bun exemplu în acest sens e Macintosh Plus. Până și autorul acestui articol a încercat să producă vaporwave și i-a ieșit cu modic succes.

În românia avem trei example pe care am reușit (cu greu) să le găsesc. Mamaia_2084, Swagmolxes, Suburbian și Korbea.

Mamaia_2084 e un proiect care are lansate vreo 5 EP-uri pe bandcamp. E, probabil, singurul exemplu de vapor profi pe care l-am gasit (dacă putem să spunem despre un gen dubios născut pe internet că e profi).

 

Al doilea exemplu e Swagmolxes (despre care am aflat din surse apropiat că-și spune și Flacca uneori), pe care l-am găsit pe Soundcloud în timp ce căutam mai mult vaporwave românesc. Omul are doar două piese urcate, preferata mea poate fi ascultată mai jos:

 

Suburbian face fuegowave și alte lucruri mult prea dank pentru binele nostru.

 

Ultimul de pe listă e Korbea, care vine cu o estetică vaporwave dar produce un gen muzical numit cloud rap și-o arde sadboy.

Comments

comments

Andrei CosteVaporwave-ul românesc – o scurtă incursiune

Comments

  1. rzs

    js doar mamaia s-a apucat cand trebuie de vaporwave, restul au impresia ca-s primii /sadboys/ din Romania in 2015 (cam tarziu sa-si insuseasca statutul)

Leave a Comment