colaj

Patru piese deloc sinistre de la Eurovision 2016

De câteva luni încoace, veștile groaznice despre Eurovision 2016 se țin lanț: ba n-a câștigat Trăistariu, ba a câștigat unu’ cu mutră de sculer-matrițer part time și cu muzică de Manowar în mizerie (Ovidiu Anton – Moment of Silence), ba TVR nu mai are voie să difuzeze Eurovisionul, ba susnumitul sculer-matrițer nu-și mai poate fâlfâi corzile vocale cu piesa-i penibilă pe scena din Stockholm.

În lumina acestor evenimente recente și tragice, ne-am hotărât (adică subsemnatul Cătălin Mesaru și Mihai Tița) să ne înfigem în urechi toate piesele de anul acesta și să vedem cu ce rămânem după calvar. Ne-am bucurat, cumva, că am reușit să dăm de patru (două de căciulă) piese care nu s-au dovedit a fi chiar un infern total.

Să purcedem, dară, cu piesele lu’ Tița!

Mihai Tița

Poli Genova – If Love Was A Crime ||| Bulgaria

Bulgăroaica Poli Genova, tunsă ca Skrillex-ul de acum cîţiva ani (cumva se şi leagă, ia vezi Do You Like My Dress), cu voce sănătoasă în stil P!nk sau Katy Perry, tot participă pe la concursuri, dar anul ăsta pare cel mai bun pentru ea. Datorită unui Give Me Love pe variantă slavonă care, evident, sună mai sexy decît în british şi a unei compoziţii aproape MajorLazeriene, e candidata mea pentru primele cinci, hai, şase.

Greta Salóme – Hear Them Calling ||| Islanda

Tanti Greta a mai participat şi-n 2012 la Euro, alături de Jonsi, destul de cunoscut pentru cine ascultă mult lo-fi. Never Forget cîntau atunci, prea aproape de symphonic metal pentru mine să o pot asculta. Hear Them Calling, însă, e altă poveste, deşi, în mare, e (cam) reţetă luată din zona atacată de Loreen – ha-ha, fix în acelaşi 2012: nu atît de eurodance, dar cu aceleaşi pretenţii la capitolul scenografie (aş tăgui cu: dans autist, goth, hippie, folk, ethnic) şi refren exploziv, euforic, suprapopulat. Dacă nu va lua Israel, atunci aş paria pe Islanda.

Cătălin Mesaru

Barei – Say Yay! ||| Spania

Trebuie să recunosc din capul locului că am un fetiș aparte legat de prezența spaniolilor (dar și cea a Regatului Unit) la Eurovision căci, de obicei, trimit niște piese complet infernale care-s un deliciu absolut pentru orice căutător de muzică sinistră. Dacă stau să mă gândesc mai bine, cam din 1983 încoace, Spania n-a mai trimis nicio piesă cu adevărat valabilă – e vorba, desigur, despre Remedios Amaya cu minunăția de piesă mult (prea avantgardistă) intitulată ¿Quién maneja mi barca? și recompensată cu temutele nul points în anul respectiv.

Revenind, însă, la piesa de anul acesta, m-am găsit plăcut surprins de cât de catchy și jucăușă este piesa propusă de spanioli (prima piesă trimisă de Spania la Eurovision care n-are nici urmă de limbă spaniolă-n versuri). E cam prea distractivă și fără agendă pro-drepturile omului/pro-drepturile copiilor/pro-drepturile mangustelor în apele internaționale ca să aibă vreo minimă șansă.

Sergey Lazarev – You Are The Only One ||| Rusia

Propunerea Rusiei de anul ăsta nu e o piesă bună în niciun univers, dar faptul că e ilar de melodramatică (se urlă foarte mult, iar instrumentalul aproape că se prăbușește sub greutatea izbiturilor orchestrale) o ridică la niște standarde mai greu de atins de către alte compoziții din concurs. Sergey Lazarev e, practic, un Dorian Popa pe cocaină cu producători mai buni și mai bine abonați la droguri fine (că, deh, tati Putin știe ce se cultivă și ce trece prin ogradă). Cel mai probabil, nu are vreo șansă de câștig pentru că toată lumea strâmbă din nas oricum la ce face Rusia (pe plan politic, bahic, erotic, automobilistic etc.).

 

Comments

comments

Cătălin MesaruPatru piese deloc sinistre de la Eurovision 2016

Leave a Comment