4

 

10. Ana Tijoux – Vengo

Albumul ăsta de hip hop chilean, de care am dat de curând, a reușit să-mi scoată din Top 10 albumul celor de la Cult of Youth, un album pe care l-am iubit foarte mult. Rămâne, totuși, la mențiuni notabile. Revenind, însă, la Vengo al chileano-franțuzoaicei Ana Tijoux, e un hip-hop cu influențe din aria locală (cu mult zampoña pe fundal, folosit cu cap și direcție). O serie de piese cu energie, șiroaie de forță feminină și feministă, patriotism și beat-uri drăcesc de dansabile.

De ascultat: Antipatriarca.

9. Glass Animals – Zaba

Zaba e un album incredibil de sexy și de erotic. Băieții de la Glass Animals fac muzică numai bună pentru petrecut nopțile în pat, cu șampanie și tot felul de fluide corporale.

De ascultat: Gooey.

8. Music Go Music – Impressions

La 5 ani de la [Expressions, albumul de debut], trupa revine cu Impressions, un album la fel de tributar perioadei disco precum anteriorul cu diferența că, de data aceasta, e mult mai curat produs și mult mai puternic din punct de vedere al liniilor melodice doldora de chitări frenetice, pulsații electronice și butaforii sonore eminamente șaptezeciste.

De ascultat: Part Of Me.

7. JJ – V

V se metamorfozează din întinderi glaciale în furtuni de zăpadă prin orașe gri, în petreceri și exasperări în apartamente înghesuite, în partide îndelungate de sex în paturi cu așternuturi neschimbate de săptămâni, disperări și separări, pasiuni care uneori ard unilateral și care parcă nu s-ar stinge niciodată.

De ascultat: All White Everything.

6. Oh Land – Earth Sick

Nanna ni se dezvăluie ca ființă vulnerabilă și sensibilă, o concluzie perfectă pentru un album matur, complex, multi-fațetat și de care m-am îndrăgostit iremediabil.

De ascultat: Trailblazer.

5. James – La Petite Mort

Pe James îi iubesc de multă vreme. Am trecut cu ei prin multe momente din viață și, cumva, La Petite Mort a reușit să rejuveneze sentimentul ăsta. Seamănă, fără niciun dubiu, a James-urile de altădată, dar are și niște perspective foarte proaspete.

De ascultat: Walk Like You.

4. iamamiwhoami – BLUE

Coperta și titlul celui mai recent album al proiectului iamamiwhoami îți dau cheia de înțelegere și digestie a întregului concept multimedia. BLUE e un album ca o întindere de apă: expansiv, fluid, cristalin și se revarsă peste ascultător cu niște nazuri demne de un ocean.

De ascultat: shadowshow.

3. Sinkane – Mean Love

[…] o călătorie cu mașina pe drumul șerpuit al unei coaste însorite, cu oceanul și pescărușii alături și cu vântul scufundându-te într-un văl pestriț de miresme.

De ascultat: Hold Tight.

2. FKA twigs – LP1

Albumul e ca unul din spectacolele dintr-un carnaval. Mai specific: acela în care un individ îmbrăcat la patru ace, legat la ochi azvârle cuțite înspre o domnișoară îmbrăcată sumar legată de o roată ce se învârte. Cu excepția că, aici, FKA Twigs nu are intenția să rateze cu acele pumnale.

De ascultat: Closer.

1. Woman’s Hour – Conversations

Conversations este […] un construct dezolant, bântuitor, un melanj de melancolie pură, de regrete și de jale. […] Călătoria întunecată prin care te poartă îl recomandă cu brio pentru titlul de albumul anului.

De ascultat: Darkest Place.

Cătălin MesaruTop 2014 – Cătălin Mesaru

Leave a Comment